Keranjang Pertanyaan

1.0 Can a Silkscreen Print Be Made On Any Surfaces? A Comprehensive Guide to Silkscreen Printing

1.1 Pengenalan

Pencetakan skrin, atau Cetak Saring, bermula sejak sekurang-kurangnya 100 tahun. Ia dikatakan mula-mula bermula di China semasa Dinasti Song, kemudian diadaptasi oleh negara Asia lain seperti Jepun, dan kemudian diperkenalkan ke Eropah barat pada akhir abad ke-18. Artis seperti Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Arthur Okamura dan ramai lagi telah menggunakan kaedah percetakan ini untuk menyatakan kreativiti mereka.

silkscreen print
Cetak Saring
(Sumber:
Million Advertising & Silk Screen Pte Ltd)

Juga dikenali sebagai percetakan serigrafi atau serigraf, kaedah cetakan ini merujuk kepada proses mencipta stensil atau skrin berasingan, dan kemudian menggunakannya untuk menggunakan lapisan dakwat tambahan pada permukaan cetakan. Setiap warna perlu digunakan menggunakan stensil yang berbeza. Untuk mendapatkan imej berbilang warna, pencetak akan menggunakan satu warna pada satu masa dan menggunakan skrin berulang untuk mencapai imej akhir.

1.2 Proses Cetak Saring

Proses Cetak Saring perindustrian, yang automatik, menggunakan dakwat dan bahan termaju bersama teknologi komputer untuk menjalankan cetakan besar-besaran. Untuk jumlah produk yang besar, adalah penting untuk memastikan lapisan yang digunakan berfungsi dengan sempurna. Industri percetakan skrin komersial menggunakan pelbagai jenis dakwat untuk kaedah Cetak Saring sutera ini, seperti dakwat berasaskan pelarut, dakwat berasaskan air, dakwat plastisol, dakwat pengawetan UV dan varnis khas.

Langkah pertama dalam proses percetakan skrin/Cetak Saring ialah mencipta reka bentuk. Selepas itu, reka bentuk akan dicetak pada filem asetat lutsinar. Langkah seterusnya ialah menggunakan reka bentuk untuk mencipta skrin dan pilih kiraan mesh skrin, iaitu jumlah bilangan gentian dalam satu inci persegi. Kiraan mesh yang anda perlukan bergantung pada reka bentuk. Kiraan jaringan yang lebih tinggi bermakna anda boleh mencetak reka bentuk dalam butiran yang lebih halus.

Selepas jaringan skrin dipilih, pencetak skrin sutera akan menyalutinya dengan lapisan emulsi reaktif cahaya seperti diazo atau emulsi dwi-penawar. Dia kemudiannya akan meletakkan filem asetat lutsinar dengan reka bentuk pada mesh skrin di bawah cahaya UV ultraviolet yang terang, dan emulsi akan mengeras dan berkembang selepas beberapa ketika. Adalah penting untuk menggunakan skrin berasingan untuk pelbagai warna yang berbeza.

Selepas skrin terdedah untuk beberapa lama, kawasan yang tidak dilindungi akan mengeras, dan kawasan yang tidak mengeras akan dibilas untuk mendedahkan kesan yang jelas. Skrin akan dikeringkan pada peringkat ini, dan pencetak skrin akan melakukan sentuhan padanya untuk dipadankan dengan reka bentuk asal.

Langkah seterusnya melibatkan penyediaan untuk cetakan, di mana bahan yang akan dicetak diletakkan di bawah skrin. Pencetak skrin sutera kini akan menuang dakwat warna yang diingini ke bahagian atas skrin, meratakannya dengan squeegee atau bilah getah untuk memaksa dakwat melepasi benang jaringan sutera. Jika mana-mana kawasan tertentu dibiarkan kosong, dakwat akan diletakkan di sana dan dipindahkan ke bahan, justeru mencetak reka bentuk pada produk, yang akan diawetkan dengan haba dengan menghantarnya melalui pengering untuk memastikan ia kalis pudar. Mesh juga boleh dibasuh dan kemudian digunakan untuk membuat stensil atau skrin baharu.

Pencetak skrin industri biasanya menggunakan pelbagai jenis mesin pencetak skrin, tetapi ini adalah jenis yang paling biasa - katil rata, silinder dan berputar. Kebanyakan pencetak komersil moden akan menggunakan pencetak karusel berputar automatik kerana ini membolehkan mereka menggunakan banyak skrin berbeza pada masa yang sama.

1.3 Jenis Cetak Saring

Terdapat enam jenis utama proses percetakan skrin/Cetak Saring, yang akan menghasilkan hasil yang jauh berbeza jadi adalah penting untuk anda memahaminya.

  • Percetakan Skrin Warna Titik

Percetakan skrin warna titik ialah proses pencetakan skrin sutera yang paling biasa yang menggunakan warna stok dakwat dengan mencetaknya melalui skrin mesh. Kelebihan kaedah ini ialah ia menghasilkan warna tompok yang terang dan merupakan teknik yang lebih mudah berbanding kaedah cetakan sutera yang lain. Kaedah ini sering digunakan untuk mencetak pada pakaian seperti t-shirt dan jaket.

  • Cetakan Skrin Halftone

Warna tunggal dalam kecerunan dicetak dalam percetakan skrin halftone, yang menggunakan satu warna dakwat yang menjadi separuh tona - warna berbeza apabila dilihat dari jauh. Ini adalah kaedah yang menjimatkan kos kerana hanya satu warna digunakan. Proses ini paling kerap digunakan untuk mendapatkan rupa cetakan pelbagai warna tanpa benar-benar mencetaknya.

  • Pencetakan Skrin Skala Kelabu

Salah satu kaedah percetakan skrin yang paling menjimatkan kos, percetakan skala kelabu melibatkan pencetakan imej berwarna penuh sebagai skala kelabu atau halftone satu warna, dan sering digunakan untuk mencetak reka bentuk hitam dan putih pada fabrik.

  • Percetakan Skrin Duotone

Sama seperti teknik pencetakan tona sepia dalam fotografi, percetakan skrin duotone menggabungkan dua halftone untuk mencetak imej yang sama dengan dua warna. Satu halftone hitam mula-mula dicetak dengan dakwat hitam, dan kemudian halftone kedua dicetak dengan dakwat warna. Keluaran akhir adalah canggih dan halus.

  • Pencetakan Skrin CMYK

Dianggap sebagai kaedah percetakan skrin paling rumit di luar sana, percetakan skrin sutera CMYK menggunakan empat warna asas - cyan (C), magenta (M), kuning (Y) dan hitam (K) untuk menghasilkan ton warna yang diperlukan.

  • Percetakan Skrin Simulasi

Kaedah pencetakan skrin sutera yang serba boleh kerana ia boleh digunakan untuk bahan yang lebih terang dan gelap, proses cetakan skrin sutera simulasi menggabungkan teknik cetakan skrin sutera CMYK dengan proses pencetakan skrin sutera warna titik. Perniagaan suka menggunakan proses ini, kerana ia boleh digunakan untuk menghasilkan butiran cetakan fotorealistik.

1.4 Bolehkah Anda Menggunakan Cetak Saring pada Mana-mana Permukaan?

Cetakan skrin sutera paling biasa digunakan untuk percetakan kertas dan fabrik, seperti untuk kemeja-t tersuai seperti kemeja-t polo dan hoodie. Walau bagaimanapun, Cetak Saring juga boleh digunakan untuk reka bentuk tersuai pada bahan dan permukaan lain seperti plastik, kayu, logam dan juga kaca dan seramik.

Beberapa industri yang menggunakan kaedah Cetak Saring termasuk pengilangan industri, pembina panel dan penyepadu sistem dan kejuruteraan, pemerolehan dan pembinaan. Industri ini sering menggunakan cetakan skrin sutera pada produk pengenalan dan keperluan pelabelan seperti produk plastik, teg perancah, tanda lokasi peralatan kebakaran, tanda trafik, tanda kemudahan dan tindihan grafik seperti panel kawalan.

Other examples of silkscreen print products where silkscreen printing are used include decals, labels and signs, as well as corporate gifts such as clocks and watch faces, plaques and shields, balloons, pens and so on. 

1.5 Kelebihan Menggunakan Cetak Saring

Cetak Saring adalah kaedah percetakan yang popular dalam percetakan industri kerana terdapat banyak faedah.

1.5.1 Kos-Efektif

Percetakan skrin sutera ialah proses yang agak mudah dan larian besar bagi grafik yang sama selalunya boleh dicetak bersama secara ekonomi, berbanding dengan proses digital. Ia membolehkan pencetak mencipta stensil, dan kemudian menghasilkan semula reka bentuk daripada imej asal beberapa kali dengan mudah, kerana stensil yang sama boleh digunakan. Masa persediaan hanya digunakan dalam penciptaan awal stensil, dan reka bentuk berulang boleh dijalankan dengan cepat dan cekap.

Bahagian yang digunakan dalam kaedah pencetakan skrin sutera juga mudah diganti dan ia boleh menahan haus dan lusuh. Oleh itu, kos yang dijimatkan boleh disalurkan kepada pelanggan.

1.5.2 Ketahanan

Kebanyakan pelanggan industri juga memilih kaedah Cetak Saring kerana produk akhir lebih tahan lama dan tahan lama, dan tidak akan pudar atau menjadi lebih masa yang kusam. Cetakan skrin sutera tahan lebih lama kerana lekatan dakwat, di mana pelbagai jenis dakwat khusus dirumus khas untuk berfungsi dengan substrat individu. Dakwat cetakan skrin sutera sedemikian melekat lebih kekal daripada dakwat digital pada permukaan yang tidak bersalut. Mereka juga boleh menahan lebih banyak haus dan lusuh, tanpa kehilangan kualiti cetakan.

1.5.3 Kualiti Cetakan Cemerlang

A silkscreen print works very well with small text and fine-line illustrations, producing excellent colour prints, especially on colour logo printing and complex designs. Gone are the days when you view sharp and vibrant graphic designs on your computer, only to find them lacking in quality when they are actually manufactured. Such incidents will not happen with silkscreen print products.

Cetak Saring juga merupakan satu-satunya kaedah percetakan yang boleh mencapai rupa dan rasa tiga dimensi bertekstur dalam reka bentuk siap anda.

1.5.4 Keupayaan Menggunakan Warna dan Rekaan Yang Lebih Berani

Kaedah Cetak Saring membolehkan anda menggunakan dakwat yang lebih tebal, dan oleh itu, pasukan reka bentuk anda boleh bermain dengan warna dan reka bentuk yang lebih berani, yang akan menghasilkan kemasan yang hebat dengan warna dan ketajaman yang jauh lebih sengit dan bersemangat daripada titik-titik gaya CMYK warna pepejal yang digunakan dalam percetakan digital.

Pelanggan yang ingin meningkatkan kesedaran jenama mereka dalam papan tanda dan bahan komunikasi luar yang lain boleh memilih kaedah Cetak Saring, kerana kaedah ini akan meningkatkan keterlihatan jenama anda dengan ketara.

1.5.5 Kepelbagaian

Cetak Saring lebih serba boleh berbanding teknik cetakan tradisional lain kerana permukaannya tidak perlu dicetak di bawah tekanan seperti etching, dan juga tidak perlu rata atau satah. Selain itu, anda boleh menggunakan dakwat yang berbeza untuk mengerjakan pelbagai bahan seperti kayu, logam, kaca dan plastik, seperti yang telah kami nyatakan di atas.

Kaedah percetakan skrin juga berfungsi dengan baik dengan bentuk luar biasa seperti bahagian khusus dengan objek besar dan/atau berprofil tinggi dalam sektor pembuatan industri. 

1.6 Kelemahan Menggunakan Cetak Saring

Teknik percetakan silkscreen mempunyai lebih banyak kelebihan, tetapi terdapat juga beberapa kelemahan. Di bawah keadaan tertentu, percetakan skrin sutera boleh mahal. Sebagai contoh, jika kuantiti anda kecil, ia boleh menjadi mahal. Kos juga boleh meningkat jika reka bentuk anda sangat berwarna, atau memerlukan kecerunan.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Cetak Saring/pencetakan skrin sutera atau untuk pelbagai jenis perkhidmatan pencetakan skrin sutera kami, hubungi kami untuk sembang!

ms_MYBahasa Melayu
Scroll to Top

Digital Content & Devices