Keranjang Pertanyaan

Cetak Saring

Silkscreen
Image ID: 6.10.006SC
Screen Printing
Image ID: 6.10.005SC
Silk Screen Printing
Image ID: 6.10.003SC
Silk Screen Printing
Image ID: 6.10.002SC

Dipanggil silkscreen atau Cetak Saring secara tradisional, Cetakan Skrin melibatkan pembuatan stensil (atau “skrin”), dan kemudian menggunakan stensil itu untuk menggunakan lapisan dakwat pada permukaan cetakan. Setiap warna digunakan menggunakan stensil yang berbeza, satu warna pada satu masa. Untuk mendapatkan imej berbilang warna, cetakan berulang digabungkan untuk mencapai rupa akhir. Terdapat kelebihan menggunakan cetakan skrin sutera. Mereka ialah:

  • Kos: Percetakan grafik yang sama dalam kuantiti yang besar selalunya boleh menjimatkan apabila dibandingkan dengan proses digital.
  • Resolusi: Berfungsi dengan baik Bersama dengan teks kecil dan ilustrasi bergaris halus.
  • Serba Guna: Dengan takal bubut istimewa, percetakan saring befungsi dengan baik Bersama dengan bentuk yang luar biasa seperti bahagian khusus yang mempunyai bentuk yang besar dan/atau berprofil tinggi.
  • Lekatan Dakwat: Terdapat pelbagai jenis dakwat khusus yang dirumuskan untuk berfungsi dengan substrat individu. Dakwat bercetak skrin melekat lebih kekal berbanding dakwat digital pada permukaan yang tidak bersalut.

Sesetengah industri yang menggunakan Cetak Saring termasuk:

  1. Industri pembuatan
  2. Pembina panel dan penyepadu sistem
  3. Kerjuruteraan, perolehan dan pembinaan

Proses Berkaitan:

Siasatan Perkhidmatan

Klik atau seret fail ke kawasan ini untuk memuat naik.
ms_MYBahasa Melayu

Digital Content & Devices